Primer – En förvirrande trådhärva av tidsresande (Spoilers)

clock

Om man vill se en förvirrande film är Primer ett bra val. Temat med ”logiskt” tidsresande låter som och är faktiskt ett intressant koncept. Men Primer är en också en independentfilm, eller åtminstone filmad som en sådan. Enkla kameragrepp, enkla scener och enkel rekvisita. Dock ska det sägas att det inte är en dålig sak att Primer är en independent, tvärt om tror jag att det hjälper filmens berättarform.

Så på tal om berättelsen. Filmen handlar om två uppfinnare, Abe och Aaron, som bygger en maskin som inte verkar ha någon riktig funktion. De vet helt enkelt inte vad den gör, men det den gör är extraordinärt. Maskinen kan nämligen ge ut mer energi än vad som sätts in och på något sätt påverkar den också tidsflödet inom sitt energifält. Det blir en personlig resa för uppfinnarparet som behöver ta ställning till kausala paradoxer men möjligheterna med tidsresande blir en lockelse som blir för stor att motstå.

 

Tidsresandet kommer lite från ingenstans men berättas på ett intressant sätt. Jag tror att vi alla på något sätt har undrat hur tidsresande skulle påverka oss och hur vi själva skulle utnyttja möjligheterna som det skulle öppna upp för. Men det är här som filmen börjar blir svår att hänga med i. Det blir aldrig klart huruvida det är parallella tidslinjer som uppstår eller ifall det är en enkel linje (allt som händer, händer samtidigt) som är förutbestämd. Detaljer som dyker upp när man sett filmen flera gånger hjälper till att förklara delar av händelseförloppet men första gången man ser filmer kommer man sitta som en fågelholk och undra vad fasen det var som just hände. Det är en röra av händelser som inte nödvändigtvis händer i följd och ibland vet man inte vilken person det är som man ser. Det maskinen gör är att den gör det möjligt för någon eller något som sätts i det producerade energifältet att komma ur synk med tid och kan på så sätt komma ut på en tidigare tidpunkt än den som var när detta något sattes in i fältet. Abe och Aaron gör detta och på så sätt skapar de nya versioner av sig själva som existerar samtidigt som deras jag gör innan dessa använder maskinen. Till en början kan det verka enkelt att hålla reda på men allt eftersom kommer de tidsresande jagen att bli nära på omöjliga att urskilja från originalen.

 

Jag är delad inför denna film en, å ena sidan kan jag tycka att den är smart och gör ett bra jobb att göra en trovärdig tidsresa men å andra sidan är det en förvirrande och i vissa fall frustrerande film att följa med i. Det krävs att man ser på filmen flera gånger för att kunna sätta ihop virrvarret av trådar och pusselbitar. För att underlätta för mig själv kollade jag på tidslinjer som någon god själv redan satt ihop för att kunna få någon rättsida på handlingen. Primer är den sortens film som kräver uppmärksamhet och en vilja att se, men för att vara vad den är så tycker jag att den gör ett gott arbete att ge en ny vinkel på tidsresande.

Väl värd att se (några gånger).

 

// Roland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s