Captain America: Civil War

800px-logo1_capitan_america_civil_war

Det senaste tillägget till Marvels cinematiska verk är Captain Amercia: Civil War. Som titeln säger så är fokusen satt på Captain America (Chris Evans) och hans ställningstaganden till sin roll som Avenger tillsammans med bland annat Iron Man (Robert Downey Jr.) gentemot sin vänskap till Bucky Barnes, The Winter Soldier (Sebastian Stan) när hela världen tycks tränga alla superhjältar in i ett hörn.

Det är en film som det laddats inför med hintar, vissa väldigt uppenbara, om nya tillskott i Avengers-serien och höga förväntningar på hur splittringen som delar alla hjältar ska dras ihop. Mest förväntansfullt var att få se hur den utlovade striden mellan Cap och Iron Man skulle bli. Visuellt är det en mäktig film. Som vanligt sparar man inte på krutet när hjältar och skurkar dra fram och lämnar förödelse i sina spår på gott och ont. Men det fanns även lugnare partier med ett försök till mer subtil gång för att bygga upp spänningen. Dock kändes de nästan bortkastade när det i nästa stund rasade en ny visuell actionsekvens med snabba kamerabyten, visuella spektakel och öronbedövande explosioner. Inte att säga att det är fel på att försöka, men kanske att det kunde lagts lite mer tid på att få låta stämningen vara och lita på att publiken har tålamodet att följa karaktärerna i deras tankar och person.

Men för en film vars centrala sak var ett inbördeskrig bland superhjältar kändes leden väldigt tunna. För den som läst serierna kommer det vara lite av en besvikelse att inte fler hjältar deltog i vad som åtminstone i Marvels serieuniversum (Earth-616) var en otroligt omfattande händelse. Det stundande slaget blev mer ett barslagsmål än ett krigslag och trots sitt underhållningsvärde blev det lite halvdant. Det saknades ett ”umph”- ett tryck som man lätt föreställer sig från att ha sett på trailers och promotions (och från att ha läst serierna). Positivt är att de hjältar som deltar får skina i all sin ära och de snärtiga kommentarerna som följer håller bra nivå, det är ett plåster på såren om inget annat. Vad gäller den förväntade sammandrabbningen mellan Cap och Iron Man är den tyvärr lite som tidigare nämnda strid. Höga förväntningar som gör att man vill se tidernas kraftmätning, men som blir till något av ett antiklimax jämförelsevis.

I helhet är filmen en vågmätning mellan underhållande karaktärer och härlig action men också antiklimax och spillda förväntningar. Den är högst sevärd och kommer säkerligen att vara en viktig del i att föra vidare det cinematiska universumet till nästa fas.

 

Filmen lämnar MCU i spilror, allianser krossade, Avengers: Disassembled. Något som ger oss mycket att se fram emot när vi återser dem i de kommande ”Infinity War” filmerna (Titlar TBA senare). Då gruppen kommer att ställas mot en ostoppbar fiende driven av kärlek i sitt korståg mot livet självt kan de inte stå delade i Team Cap och Team Ironman. Vi måste se dem lägga ideologiska skillnader åt sidan, och även se världssamfundet inse att Jorden behöver sina Mäktigaste Hjältar för att ta sig an den galne titanen. Mitt förslag på nästa Avengers film titel? Avengers Assembled.

 

/Filmaristokraterna

Bild från Wikimedia commons

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s