Ny trailer, fortfarande Nej

Ghostbusters_logo

 

Det har släppts en ny trailer för ny/om-versionen av Ghostbusters. Den nya trailern har förmodligen tagit lärdom från responsen som den första versionen fick. Det som vi får se nu är en mer uppiffad och något actionorienterad version men fortfarande med lika mycket av den dåliga pinsamma slapstickhumorn som kommer vara ett genomgående tema i filmen.

Det första som slog mig var att jag kunde plocka scener och bitar nästan direkt från originalet (Ghostbusters (1984)), vilket man kan tänka skulle göra en glad för det länkar ändå till den stora klassikern. Men nej, inte för mig. Jag blir mer irriterad och less. Jag har ett problem med denna filmen för den tar något som är bra, rent av fantastiskt, och gör om det till något som på sin höjd kommer vara mediokert. Den klassiska scenen i biblioteket går från att vara en hårresande upptäckt till att bli en slemmig facepalm.

Det påstods också att filmen skulle vara en fortsättning av de gamla filmerna, vilket inte stämmer om man kollar på trailrarna. Detta är en ny/om-version som nyttjar modern filmteknik, med andra ord syndaflodsnivå av CGI. Spökena är väldigt cartoonish, vissa har tyckt att de ser ut att vara någonting hämtat från Disneys Haunted Mansion. Humorn är som redan nämnts inte heller någonting att se fram mot. Pinsam slapstick blandad med högljudda skrik är inte ett recept för en underhållande film, till skillnad från den gamla som hade en humor som baserade sig på kvicka kommentarer och sarkasm. Trailern visar oss också ikoniska spöken som så klart associeras med originalet. Biblioteksspöket som redan omnämnts och Slimer men sist i trailern slänger de in vad som verkar vara en blanding av The Stay Puft Marshmallow Man och spöket i loggan (No-Ghost Sign). Suck.

Sen har vi även elefanten i rummet. Den största omtalade saken med ny/om-versionen är att det är en kvinnlig line-up. Tyvärr har det gått troll (bildligt och bokstavligt) i denna saken, för många som ställt sig kritiska till ny/om-versionen har blivit kallade kvinnofientliga, bara för att de inte välkomnar filmen med öppna armar. Ett offer för detta är James Rolfe, mer känd som The Angry Video Game Nerd. Han gjorde en video där han sansat och välgrundat förklarade varför han inte kommer att se på den ny/om-versionen. Han har fått utstå anklagelser om fientlighet och blivit smutskastad för detta.

Kvinnliga huvudroller är inga problem. Problemet här är manuset, den kassa humorn och överdriven CGI. Att det blivit något av ett krig online angående denna filmen är ytterligare en sak som gör att jag håller med James om att inte se på filmen.

Att försöka sig på och göra en ny version av en så väl omtyckt klassiker som Ghostbusters är ingen lätt sak. Det kräver att man gör rätt, vilket denna nya inte gör. Jag håller med James i att om det skulle varit en ny Ghostbustersfilm värd att se skulle det vara med den gamla gruppen som samlas en sista gång och om inget annat att de då lämnar över manteln till en ny generation. Detta händer inte. De som är kvar av den gamla gruppen är med i filmen men inte som sina roller, det tycket jag är något av ett slag i ansiktet. Jag kommer att göra som James och inte se filmen.

 

/ Roland

 

Trailern

James Rolfes video

Bild: Ghostbusters logo, By Source, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=1953521

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s