X-men Apocalypse – ett steg närmare gul spandex, på ett bra sätt

X-men

 

X-men Apocalypse, Bryan Singers senaste installation i X-men’s universum lämnar dig som tittare hungrig efter mer. X-men filmerna har haft en tendens att återanvända samma koncept; Magneto hotar mänskligheten (X-men, X-men Last stand, X-men Days of Future Past) Människor hotar mutanternas tillvaro (X-men 2, X-men Days of Future Past) Därför var X-men First Class en frisk fläkt för mig, likaså X-men Apocalypse.

Männskligheten hotas av vad som kan jämställas med en gud, och det enda som står mellan den och domedagen är en skara unga studenter, deras lärare och en två mutanter med personliga problem. Insatserna är höga och att förlora är inte ett alternativ när X-men ställs inför en odödlig mutant som inspirerat till hela religioner. Sidor väljs, linjer dras i sanden och själva mänskligheten darrar när Apocalypse och hans fyra ryttare ställs mot elever och lärare på Xaviers school for gifted youngsters.

Där X-men Days of Future Past tjänade som en tydlig länk och ett överlämnande från det gamla gänget till det nya, så är Apocalypse slutet på en era. Gamla roller har fått nya skådespelare när vi återser Jean Gray (Marvel-girl), Scott Summers (Cyclopse), Kurt Wagner (Nightcrawler), Ororo Monroe (Storm) och Warren Worthington III (Angel), och i den sistnämndes fall en helt ny bakgrund med. Kända roller men likväl nya infallsvinklar som på filmernas egna vis speglar sina källmaterial.

Bra saker: Storms förflutna är en modern variant av hennes uppväxt. Kostymerna, man har tagit en sida ur MCU och gett flera av karaktärerna kostymer som påminner, eller som i Psylockes fall helt speglar, serierna. Storm har en vit mohawkfrisyr och läder, dock inte hennes ikoniska biker stil. Psylocke har en lila baddräkt och lårhöga matchande stövlar. Angel har sina metallvingar som han fick av Apocalypse blandat med en variant av sin ikoniska vita och blåa spandexdräkt, men utan sin blå hy. Magneto närmar sig mer och mer sin klassiska dräkt. Och slutscenerna lämnar oss med en hint om vad som kan komma i dräktväg, litegrann likt den bortklippta scenen från The Wolverine.

Men samtidigt har man valt att behålla en del saker från tidigare filmer som jag som ett fan alltid stört mig på, till exempel har Nightcrawler sina ärr, Cyclops krafter beter sig helt fel, Jean Gray ska vi inte tala om och Angels helt nya backstory, även om de på sätt och vis även hedrar hans ”fall” till Apocalypse i serierna.

Jag hoppas på mer med den här gruppen, det finns massor av ikoniska X-men historier de skulle kunna följa, dock går flera av mina personliga favoriter bort då det kräver ett mer utvecklat universum än vad filmerna hittills tillåtit.

/ Thomas

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s