Bengaliblått möter Lincolngrönt

Eller Fantomen och hans glada män i Sherwoodskogen.

En studie i hur lätt en långtgående seriekontinuitet blir tokrolig.

Stoppa mig om du hört detta tidigare.

path3832.png

Ett handelsskepp angrips av pirater längs afrikas östkust. En ensam överlevare kravlar sig i land på en öde sandstrand medan skeppet brinner i bakgrunden. Han räddas av ett pygméfolk. När han senare finner en ilandfluten kropp ser han att det är kroppen efter piraten som han såg hugga ner sin far, skeppets kapten. När asätarna gjort sitt med kroppen tillvaratar han piratens dödskalle, och i skenet av en eld svär han en ed över skallen.

Jag svär att ägna mitt liv åt att bekämpa sjöröveri, grymhet och orättvisor

 Mina efterkommande skall följa mig.

 

Och följa honom gjorde de. Tjugoen söner, och en dotter, har burit de blå trikåerna och bekämpat orättvisor i alla dess former under över 400 år. De har alltid stått på de svagas sida och ingjutit skräck i onda män på alla kontinenter. Inte illa för en snubbe i blå kroppsstrumpa med randiga kalsonger utanpå.

Fantomen skapades av Lee Falk 1936 och efter 80 år i rättvisans tjänst har den 21:e Fantomen antagligen bara börjat. Serien slog verkligen an en sträng i Sverige, den gavs ut som serietidning redan på 50 talet och svenskproducerade serier skrevs och tecknades redan på sextiotalet. Faktum är att seriens starkaste fäste är i de nordiska länderna. Med åttio års löpande serieproduktion sopar Fantomen banan med de största, Superman hoppade in i sin första serieruta 1938, Batman kom svingande 1939.

Med åttio år under det breda dödskalleprydda läderbältet finns det bokstavligt talat hyllmeter av material att ta hänsyn till när man skriver fantomenserier. Den svenska licensproduktionen har gjort sitt bästa för att upprätthålla kontinuiteten men det finns fall där serierna motsäger varandra. Den trettonde fantomen är ett sådant fall, i ett äventyr av Lee Falk framställs denne som en kortväxt men otroligt stark individ men i en annan, även den av Falk är han av normallängd. I båda äventyren finner han dessutom en fru, och inte heller där är de två äventyren överens, den korte killen fick en mongolprinsessa och den normallånge systern till en pirat. Men jag tänkte fokusera på ett fenomen som jag insett nyligen. Robin Hood och Fantomen, och sättet den svenska produktionen motsäger sig själv.

I ”Fasornas Skog” upplever den sjätte Fantomen ett äventyr bland djävulsdyrkare, förbannade byar och andar i Sherwoodskogen. Länkarna till Robin Hood är många och den tappre fredlöses ande bistår vår hjälte vid flera tillfällen när han avslutar ett uppdrag Robin påbörjat fyra hundra år tidigare. (Serien publicerades i Fantomen nr 10 1987, skrevs av Norman Worker och tecknades av Kari Leppänen, båda del av Team Fantomen som ligger bakom den svenska licensproduktionen.)

Flytta fram till 2009 och vi får ett två delat äventyr med den femte Fantomen, en fantom som är starkt länkad till den legendariske Fredlöse frihetskämpen. Han räddade englands kung undan Cromwells män under inbördeskriget, med hjälp av Lille Johns pilbåge. När han senare är på väg tillbaka till Bengali överfalls han av stråtrövare, faller  i en flod och vaknar till liv i en helt obekant tid. Nottingham under Kung Johns regeringstid. Han möter alla de klassiska karaktärerna från Robin Hood legenden, alla utom själve Robin Hood som ingen av dem känner till. Summan av berättelsen är att den femte Fantomen blir den man som legenderna känner som Robin Hood, en uppfriskande tappning på den klassiska legenden. Men ingenstans i serien nämns att denne Fantom nedgjorde en djävulsdyrkande muslim i Sherwood, vilken Robin sades ha gjort i ”Fasornas Skog”.

(Stigman Walker: del 1 Bågens Makt och del 2 En Legend föds publicerades i Fantomen nr 23 och 24 2009. Är skriven av David Bishop och del ett är tecknad av Sal Velluto medan del två tecknades av veteranen César Spadari. Äventyret är en direkt fortsättning på David Bishops serie ”Den mystiska bågen” från Fantomen 15 2002. Bishops är dessutom del av Team Fantomen.)

Nu kan man hävda att det är en Legend i ”Fasornas Skog”. Stigman Walker äventyret kan i teorin vara  feberdrömmar och hallucinationer från den 5:e Fantomens sida, men med tanke på hur väl etablerat det är med övernaturliga fenomen i serien kan det lika gärna vara sanning i Fantomens universum. Så med andra ord avslutade den 6:e Fantomen sin fars arbete, med hjälp av faderns ande.

Fantomen serien håller hårt på sin kontinuitet men medger s.k. Fel i Krönikorna när skarpögda läsare upptäcker dem. Jag skulle vilja se DC comics klara av att bibehålla sin kontinuitet lika bra, utan Retcons och Reboots.

Med anledning av seriens 80 års jubileum i år tänker jag publicera en serie blogginlägg om den. I sann Fantomen anda kommer de att postas  på Söndagar, likt de klassiska söndagserierna.

/Thomas

 

Källor:

https://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/Fantomen

https://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/Team_Fantomen

https://fantomenindex.krats.se/what/nottingham

Spara

Spara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s