Making a Murderer, vad hände sen?

Aristokraterna tog sig ett samtal om netflixdokumentären Making a Murderer för ett tag sedan

och nu kan man ställa sig frågan om vad som hände sen?

I april kom det en artikel i tidningen Rolling Stone som berättade att Steve Averys advokat Kathleen Zellner satt som mål att få Avery frigiven utan rättegång. Hon ämnar göra det genom att trycka på tre punkter: 1. Att offret Teresa Halbach lämnade Averys skrotupplag innan hon mördades. En mobilmast nästan två mil bort pingade ett inkommande samtal till Halbach, 2. Att bevisa genom nya undersökningar att polisen i Manitowoc county planterade falska bevis och, 3. Att det var någon annan som  utförde mordet på Halbach.

I en senare artikel från Mirror säger Zellner att det finns ett antal misstänkta personer som alla kände offret men att det särskilt är en person som står i täten. Det är en tuff uppgift som Zellner tagit sig an men hennes självförtroende är det inget fel på, åtminstone ifall man tittar på hennes Twitter.

MaMZellner

Tittar man på sen på youtube finns det mycket att hitta där Making a Murderer tas upp, både för Steve Avery men också Brendan Dassey. För er som lyssnade på vårt avsnitt om Making a Murderer så kommer ni säkert ihåg att vi var särskilt engagerade i Dasseys fall. Brendan Dassey, Steve Averys systerson, dömdes för medhjälp till mordet som Avery ska ha utfört. Ett stort problem med Dasseys fall är att det erkännande som han gav är ett resultat av ledande frågor och manipulation av polisen under förhör där de bombarderar honom med ledande frågor. Dassey, som var 16 år vid tiden för åtalet, är under normal begåvning, introvert och konflikträdd kunde lätt pressas till att säga precis vad polisen ville höra.

Steven Drizin och Laura Nirider vid Northwestern Pritzker School of Law, som också är Dasseys företrädare, höll i en föreläsning och paneldiskussion i egenskap av Center on Wrongful Convictions of Youth. De fokuserade på Dasseys fall och de förhörstekniker som polis använder som leder till att ungdomar blir felaktigt dömda. Det är en lång video (två timmar lång) men för den som har ett intresse för rättspsykologi, förhörsteknik och/eller fallet Dassey så kan det vara väl värt att kolla på. Under föreläsningen kommenterar man på video/ljudupptagningar från förhören av Dassey och jag kan lova att det kommer skapa reaktioner.

Det har snart gått tio år sedan domen fälldes för Steve Avery och för Brendan Dassey. Averys skuld är fortfarande inte bevisad bortom rimligt tvivel, dock är det inte att säga heller att han är oskyldig. För vad som är viktigt här är det faktum att fallet Avery (och Dassey) är juridiska katastrofer, särskilt fallet Dassey. Låt hellre en skyldig gå fri än att en oskyldig blir felaktigt fälld.

/ Aristokraterna

Länkar:
Rolling Stones-artikel – http://www.rollingstone.com/culture/news/how-making-a-murderers-steven-avery-could-be-freed-without-a-trial-20160407
Mirror-artikel – http://www.mirror.co.uk/news/world-news/making-murderers-steven-avery-was-7664429
Kathleen Zellners twitter – https://twitter.com/ZellnerLaw
Föreläsningen – Brendan Dassey: A True Story of A False Confession

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s