Fantomen och Historieskrivarna

path3832

 

Vad har följande personer gemensamt?

Carl von Linné

Karl XII

Kronprins Ludvig XVII av Frankrike

Edgar Rice Burrough

Jules Verne

Al Capone

 

De har alla mött, räddats eller biståtts av Den Vandrande Vålnaden.

Fantomenäventyren har en lång tradition av att låta historiska personer lära känna sin tids medlem av Fantomen-släkten. Fiktiva äventyr, i vissa fall löst grundade på personernas levnad, gärning eller till och med myter om dem. Men likväl underhållande läsning. Två författare fick uppleva äventyr som sedermera låg till grund för några av deras mest berömda böcker. Både Jules Verne och Edgar Rice Burrough mötte Fantomen och deras respektive äventyr låg enligt serien till grund för böckerna “Resan till Jordens medelpunkt” och “Tarzan”.

Carl von Linné studerade med en ung Chris Walker, den blivande 9:e Fantomen i Uppsala. År senare möts de igen i Amsterdam och upplever ett äventyr med övernaturliga toner hämtat från Linnés lapplandsresa.

Karl den tolfte mötte den blivande 8:e Fantomen som en rival om en kvinnas hjärta. Under en björnjakt räddas den unge kungen av denne man från Afrika och ser honom som värdig friare till den unga kvinna de båda önskar äkta och Chris får kungens välsignelse att äkta henne.

Ännu en svensk vars väg korsas av Fantomen, denna gång den 13:e, är  Axel von Fersen när både han och Den Vandrande Vålnaden söker befria den unge franske kronprinsen och föra honom i säkerhet undan sina föräldrars öde under den Franska Revolutionen. Serien spelar på ryktet att von Fersens relation till drottningen genererade ett barn, Ludvig XVII. Prinsen räddas, följer den 13:e Fantomen till Bengali där han gifter sig med en infödd prinsessa och blir både stamhövding och en framgångsrik medicinman.

Den 19:e Fantomen dras ofrivilligt in i gangstevärldens Chicago under förbudstiden och ställs där mot Al Capone och hans gäng. Han bevittnar gangstern på toppen av sin karriär, upplever den ökända Valentine’s Day-massakern och bistår polisen i när de slutligen lyckas gripa Capone för skattebrott.

Som en historie- och litteraturfantast uppskattar jag den här typen av äventyr, de bryter också litet med de vanliga fantomenäventyren där han kämpar mot pirater, smugglare och andra ogärningsmän. Borrough och Vernes äventyr ligger som sagt till grund för deras respektive litterära verk, något som gör äventyren till fantastiska, klassiska berättelser i ny tappning. Samtidigt så är det den typ av litteratur som bokstavligt talat låg till grund för Fantomenserien en gång i tiden. Lee Falk hade inga hjälteserier att titta på när han skapade Fantomen, men böcker fanns.

Samma sak när man sätter Fantomen att påverka eller reagera på historiska händelser såsom den Franska Revolutionen. Ett bra sätt att introducera nya människor för intressanta historiska skeenden och ibland är det bara roligt att se Den Vandrande Vålnaden möta stora män av sin tid.

De historiska fantomenäventyren, som främst Team Fantomen har producerat genom åren, är och förblir mina favoritäventyr.

Tills nästa gång kära läsare.

//Thomas

Källor;

 

https://fantomenindex.krats.se/what/axel_von_fersen

https://fantomenindex.krats.se/what/jules_verne

https://fantomenindex.krats.se/what/edgar_rice_burroughs

https://fantomenindex.krats.se/1994

https://fantomenindex.krats.se/what/karl_xii

https://fantomenindex.krats.se/what/carl_von_linne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s