Fantomens ikonografi

path3832

 

Fantomens ikonografi.

Idag tar vi vissa saker för givet när det kommer till serietidningshjältar; Åtsittande spandex, masker som endast visar vitt där ögonen skulle sitta. Kalsongerna på utsidan av dräkten. Symboler som representerar hjälten. Unika utseenden som direkt identifierar hjälten i serierutan. Det är inget nytt egentligen. Vita hattar i westernfilmer fyller samma funktion. Dräkterna är ofta färggranna, ibland till den milda grad att det blir litet av ett internt skämt. Men det är en sak när hjältens utseende dikteras av hans eller hennes tema, om det så är ett djur, ett ideal eller en vandrande symbol för ett land. Men vad får en man att klä sig i en heltäckande blå (eller lila, beroende på tecknaren) kroppsstrumpa, särskilt när han rör sig i ett tropiskt djungelklimat?

Vi som läst Fantomen ett tag vet. När Kit Walker spolades iland på Bengalis kust hittades han av Bandarerna, ett pygméfolk som vid den tiden var förslavade av Wasaka-stammen, ett högrest folk som tillber en demongud. Efter ett första möte med Wasaka-stammen som nästan resulterar i att Kit offras till sagda gudom men räddas av Bandarerna. I ett försök att frita Bandarerna tillverkar Kit en dräkt i samma snitt och färger som Wasakas demon. Kit visar dem även hur de kan utvinna giftet ur banga-buskens bär för att göra sina pilar och spjut dödligare.

Med Kit Walker i spetsen övertygas Wasaka-stammen att släppa sina slavar och Kit leder dem till De Djupa Skogarna, där de slår sig ner och Kit erbjuds att stanna. Han utnyttjar en grottas naturliga form, förstärker den och skapar sin ätts nya hem, Dödskallegrottan. Ett passande hem för en demongud.

Märk väl att jag inte benämnt Kit Walker vid det namn hans ätt skulle komma bli känd under. Faktum är att han bara kallade sig för Hämnaren. Först under ett senare äventyr, när han hämnas sin kusins död under en muslimsk härskare får han namnet Fantomen. Detta för att hans motståndare tror att hans offer, Kits kusin, kommit tillbaka från de döda. Att han var en Fantom. Tydligen var de båda männen väldigt lika varandra.

Som Hämnaren, men även som Wasakas demongud, inser Fantomen behovet av en symbol. Han använder dödskallen, eftersom det var på en sådan han en gång svor sin ed. Symbolen blev så förknippad med Fantomen att ogärningsmän snart fruktade den. Den 1:e Fantomen erhöll även den symbol som skulle ingjuta skräck i pirater, rövare och våldsmän under kommande sekler.

Från alkemisten Parcelsus fick han en ring som enligt legenden tillverkats av de tre spikar som fäste Jesus Kristus vid korset på Golgata. Ringen ska ha tillhört kejsar Nero och bärs på Fantomens högra hand. När den träffar en motståndares käke vid slagsmål efterlämnar den ett märke i form av en dödskalle, det onda märket, och bärare av det är ogärningsmän vars väg korsats av Fantomen. Ringen som sådan tjänade även som en id-handling för Fantomen, män som känner igen ringen vet vem de talar med.

Men Fantomen bär två ringar, en på vardera handen. Den andra ringen, med Fantomens goda märke, är intimt förknippat med Den Vandrande Vålnadens beskydd. Den sjätte Fantomen var en aktiv Fantom, han besegrade piraten Rödskägg och hans tre närmaste män i deras näste, Sanloi. Som nybliven ledare för piraterna lät han dem sortera ut de värsta mördarna som skickades till fängelse och de återstående bildade Djungelpatrullen, en polisstyrka som skyddade bengalis kust från pirater. Med Fantomen som befälhavare och Rödskägg som hans underordnade rensades den pirathärjade Bengalikusten upp. I samband med ett äventyr i en grannstad förärades de fyra ledarna, Rödskägg och hans män, med varsin sabel. Mönstret dessa sablar bildade blev patrullens nya symbol istället för dödskallen de burit. Fantomen erhöll även en ring med märket. Ringen fungerar som en tatueringsstämpel och fantomens vänner och människor som hjälpt honom får märket, ofta på handledens insida. Vissa bär det även som en medaljong. Bärare av det goda märket står under Fantomens beskydd.

Men varför blå, eller lila, trikåer? Borde inte en mörkare färg vara lämpligare? När Fantomen skulle gå som söndagsserie, den enda dag i veckan då tidningsserierna var i färg, var inte Lee Falk närvarande vid färgläggningen, så trikåerna blev lila, trots att de benämnt som grå några gånger i serien. I Sverige blev de blå, i Italien röda. Det är bara så det är.

Tills nästa gång kära läsare.

//Thomas

https://fantomenindex.krats.se/what/natala_av_navarra

https://fantomenindex.krats.se/fa/1

https://sv.wikipedia.org/wiki/Fantomen#Figurens_utseende

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s