Lila trikårer, svart ögonskugga och magiska dödskallar – Fantomen på bioduken

path3832

En spelfilm med allas vår favorithjälte, vi Fantomenfans jublade när nyheten dök upp i Fantomentidningen. När bilder började dyka upp var det ännu bättre, vi fick se Fantomen till häst. Vi fick se honom sitta på dödskalletronen. Visst färgerna var litet annorlunda men det brydde sig ingen om. Rollistan innehöll namn som Billy Zane, Cathrine Zeta Jones, Treat Williams. Idel skickliga skådespelare. Så var gick det fel? Hur kunde en film som kunde stå på axlarna av otaliga klassiska äventyrsfilmer och sextio år av fantastiska serieäventyr misslyckas så totalt som The Phantom?

Berättelsen är klassiskt enkel. En ondsint man söker efter en mäktig skatt som ska ge honom makt. Hans väg korsas av Den Vandrande Vålnaden. Diana Palmer är en journalist som ovetandes har en länk till mannen i trikåerna dras in i soppan och allt slutar med en slutstrid i ett piratfäste.

Filmen lånar inspiration för manuset direkt från Lee Falks två första äventyr, ”The Singh Brotherhood”  och ”The Sky Band”. Filmen är dessutom en s.k. ”period piece” då den utspelar sig 1939, tre år efter att serien började publiceras.

Dock gör filmen också stora avbräck källmaterialet. Här är några:

  • Singhpiraternas symbol är ett spindelnät, snarare än den klassiska med en stor cirkel omgiven av sex små cirklar.
  • Fantomen visar sig flera gånger helt utan mask, eller mörka glasögon, ett enormt ”no-no” i serierna. Om Fantomen mot förmodan inte bär mask eller glasögon är alltid ögonen skuggade.
  • Han hemland Bengali är en ö som verkar ligga i Asien snarare än ett land på den afrikanska kontinenten.
  • Guran, Fantomens trogne vän och bandarernas hövding är en asiat med turban snarare än en rotund afrikan med en ikonisk Lampskärmsliknande hatt
  • Den föregående Fantomens död omnämns, han bleve mördad av en man som stal hans bälte. Dock har filmen skapat en helt ny karaktär (Quill) som mördaren snarare än den Falk själv skapade (Rama, en singhpirat som förrådde brödraskapet). Men omständigheterna liknande, en förrädare som hugger den föregående Fantomen i ryggen. Varför då inte bara kalla honom Rama?
  • Den blivande förste Fantomen är bara ett barn när han ser sin far, en sjökapten, mördas av singhpirater, flyr från piratöverfallet och tar sig iland i Bengali där han räddas av Bandarerna.
  • Dödskalleringen ges till den Förste fantomen av Bandarerna när de räddar honom. Ringen är dessutom kopplad till tre legendariska dödskallar av guld, silver och jade som tillsammans ger den som sammanför dem makt över ett domedagsvapen.
  • Singhpiraterna framställs som 1600-tals pirater med svärd och mynningsladdade vapen, trots att filmen utspelar sig 1939.

Filmen hade kunnat bli populär, inte minst i de länder där Fantomen fortfarande är en framgångsrik serie, såsom Sverige. Dock ignorerade filmen  sextio år av utveckling i serierna. När Lee Falk började skriva Fantomen låg Bengali mycket riktigt i Asien, landet blev afrikanskt först senare men numera är Den Vandrande Vålnaden så intimt förknippad med Afrika att inget annat hade fungerat. Sedan är det oförklarliga ändringar såsom ringens länk till dödskallarna, singhpiraternas horribla symbol, och den omaskerade Fantomen som gör att jag ogillar filmen trots att den har tydlig inspiration från personliga favoriter såsom Indiana Jones, Jakten på Stenen och andra klassiska äventyrsfilmer.

Många svenskar reagerade dessutom på den lila dräkten, med ett dödskallemotiv på torson, då vi alla är vana den blå dräkt Fantomen burit i många år i den svenska tidningen. Orsaken till färgvalet härrör säkert från att Fantomen alltid gestaltats med lila trikåer i USA, och gör det fortfarande.

Som oberoende äventyrsfilm är den underhållande, men som Fantomenfilm lämnar den fansen missnöjda och de oinitierade fullständigt förvirrade. Det är sällan jag ber om remakes men Fantomen skulle behöva en europeiskt styrd film eller tv-seriesatsning där Team Fantomen tas in som konsulter. Gör om, Gör Rätt helt enkelt.

Tills nästa gång.

//Thomas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s