När Fantomen mötte kejsare Ming av Mongo

 

Fyra hjältar skapade av två män, förenade i striden för det goda. Den förste är en berömd polospelare och frihetskämpe som kämpat mot en mäktig förtryckare i 52 år. Den andre en skicklig illusionist och magiker som tillsammans med den tredje, sin högreste afrikanske tjänare och senare partner, har kämpat mot kriminella genier, brottsorganisationer och utomjordingar lika länge. Den fjärde en mystisk man i lila trikåer som i över fyra hundra år bekämpat sjöröveri och orättvisor med en dödskalle som sin symbol. Tillsammans bildade de en första försvarslinje när en intergalatisk kejsare tog sikte på jorden som sitt nästa mål för erövring.

År 1986 skapade Marvel Animation “Defenders of the Earth”, en animerad tv-serie där hjältarna vars seriestrippar distribuerades av Kings Features Syndicate samarbetade i kampen för det goda.  Sextiofem avsnitt skapades där Blixt Gordon, Mandrake, Lothar och Fantomen tillsammans kämpade mot Ming den Skoningslöse och dennes försök att erövra jorden.

Blixt Gordon, en så kallad rymdopera skapad av Alex Raymond 1934. Serien följer polospelaren och den borne hjälten Blixt Gordon och hans vänner; den vackra Dale Arden och vetenskapsmannen Hans Zarkov, under deras äventyr på den främmande planeten Mongo som styrs av den fruktansvärde kejsaren Ming den Skoningslöse. Till sin hjälp hade de flera kämpar från Mongo, den karismatiske Prins Barin från Arboria och Prins Vultan, hökmännens ledare.

Mandrake skapades av Lee Falk två år innan han skapade Fantomen. Han är en gentleman och magiker, alltid klädd i hög hatt, frack och inte sällan en kort svart cape med röd insida. Som en skicklig illusionist och hypnotisör använder Mandrake sina förmågor till att bekämpa brottslingar, inte minst brottsorganisationen 8 tillsammans med sin kompanjon Lothar, en afrikansk prins och mäktig kämpe.

Den fjärde hjälten tror jag inte behöver någon introduktion, en enligt legenderna fyra hundra år gammal vålnad från Afrika som bär en distinkt ring i formen av en dödskalle.

Den tecknade serien, för att ge barn en bättre möjlighet att relatera till hjältarna, skapade även fyra ungdomar som följer sina fäder/vårdnadshavare. Dessa är Rick Gordon, (son till Blixt Gordon). LJ, (Lothars son), Jedda Walker (Fantomens dotter) och Kshin, (Mandrakes adoptivson och lärling).

Serien har uppdaterat flera av karaktärerna från sina ursprung. Till exempel så har Blixt en fru som dödas av Ming i pilotavsnittet, det sägs aldrig i Tv-serien men i en serietidning som gavs ut parallellt med tv-serien anges det att kvinnan var hans kompanjon Dale Arden. Mandrake är mer än bara en illusionist utan besitter faktiska magiska krafter. Fantomen i sin tur kan åkalla Tio Tigrars styrka för en kort period genom att uttala en magisk ramsa. Hans ring kan dessutom skicka en stråle som sätter dödskallemärket på den som träffas av strålen.

I tv-serien kämpar de mot i första hand Ming den Skoningslöse, planeten Mongos tyranniske härskare. Till sin hjälp har Ming underhuggare såsom Garax, ledaren för hans isrobotar och Kurt Walker, Fantomens förvisade äldre bror. Mings rådgivare är Octon, en självmedveten dator inspirerad av den ansiktslöse ledaren för brottsorganisationen 8 vilka Mandrake kämpar mot. Även Mings son och dotter dyker upp i episoder.

Serien är futuristisk, den utspelar sig 2015, och saker såsom självmedvetna datorer, rymdskepp och besökande utomjordingar ses inte som något konstigt.

För oss Fantomenfans blir det lätt förvirrande att se Fantomen i “Defenders of the Earth”, det är nämligen inte den Fantom vi är vana vid att se som ansluter sig till Blixt, Mandrake, Lothar och de andra. Enligt tv-serien är han den 27:e Fantomen, alltså vår nuvrande Fantoms ättling. Likväl har även denna Vandrande Vålnad en vit häst och en tam varg, precis som Fantomen i tidningarna, djur som i serietidningarna betonas som unika för den nutida Fantomen. Han bär heller inga vapen annat än sin laserring, som förutom att fungera som en laser även kan märka onda män med dödskallemärket på håll, och sin förmåga i obeväpnad strid. Dräkten har fått en uppdatering då de röd- och svartrandiga kalsongerna tagits bort till förmån för en enhetlig ljuslila dräkt.

Fantomen i serien ges röst av Peter Mark Richman, en skådespelare som både lånar ut sin röst till animerade karaktärer och även ställer sig själv framför kameran och har över 150 roller bakom sig, främst i tv-serier, som “Battlestar Galactica, (1980)”, “Hawaii Five-O, (1969)”  “Star Trek The Next Generation (1980)”. Hans roll som Fantomen ger Den Vandrande Vålnaden en distinkt röst som tyvärr låter väldigt ansträngd, som om han konstant tar i för kung och fosterland.

Då tv-serien kom under 80-talet åtföljdes den av en linje leksaker tillverkade av Galoob. Sex figurer av Blixt Gordon, Mandrake, Lothar, Fantomen, Ming och Garax. Samtliga har en så kallad Action feature som var en ratt på deras rygg som när man vred på den fick armarna att röra sig. De kom med en standard pistol, svarta för hjältarna och röda för skurkarna, samt ett distinkt vapen per karaktär. Flash har ett svärd som antagligen är tänkt ska se ut som att det brinner av formen att dömma, Mandrake har sin diamantprydda promenadkäpp, Lothar en änterhake och Fantomen vad som troligen ska föreställa en piska. Ming fick en Stav och Garax en bomb eller radio, svårt att säga utifrån bilderna.

Fem fordon släpptes också, Fantomens Skull Copter, Defender ClawCoper (En lätt omarbetad Skull Copter med annan cockpit, Flash swordship (Som faktiskt kunde förvandlas till ett leksakssvärd),  Mongor (Mings husdjur som här tjänar som hans riddjur) och Garax Swordship (En variant av Flash skeppet med annat utseende men likadan funktion). Jag vet inte om leksakerna någonsin gavs ut i Sverige.

Tv-serien i sin tur gavs ut på video och fanns att hyra i välsorterade videobutiker, dubbad till svenska.

Defenders of the Earth är i min mening en bra tv-serie som står sig fortfarande trettio år senare. Karaktärerna är väl gestaltade över lag även om vissa, Kshin särskilt, kan bli irriterande i längden. Tyvärr kan man uppleva att Fantomen åsidosätts litet till förmån för de andra hjältarna men tidigt i serien har han ett avsnitt dedikerat till sig själv och fiendskapen till hans äldre bror Kurt. Kan ni hitta serien så ge den en chans.

Tills nästa gång.

//Thomas

 

Litet länkar:

https://en.wikipedia.org/wiki/Defenders_of_the_Earth

http://thephantom.wikia.com/wiki/Defenders_of_the_Earth

leksakerna:

http://www.virtualtoychest.com/defendersote/defendersote.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s