Bengali – Ett litet land av motsägelser

path3832

Det blir ett kort inlägg den här gången. Kort men ack så gott.

Bengali, eller Bengala som det heter på engelska, är ett litet östafrikansk kustland med tät kustdjungel som längre in öppnar upp sig för savanner och en massiv bergskedja. Den moderna huvudstaden Morristown är med sina skyskrapor och alla moderniteter en grov kontrast från de traditionella djungelbyarna, där varje by är hem till en egen stam. Djungeln rymmer många hemligheter; många av dem knutna till Bengalis mest berömda invånare, Fantomen.

Men det är inte dessa hemligheter vi ska prata om idag, utan landet där de ligger och hur det i sig är en massiv motsägelse. Som jag nämnde i mitt inlägg om Fantomen-filmen låg Bengali ursprungligen i Asien, troligen är namnet inspirerat av Bengalen som en provins i Indien. Vid flytten till Afrika följde vissa asiatiska drag med, till exempel gestaltas ofta Singhbrödraskapet som en asiatisk piratliga. Bland Dimmiga Bergen, en bergkedja som markerar en av Bengalis gränser, ligger bergsfurstendömena vars härskare (vanligen kallade Bergsfurstar) visuellt brukar likna maharadjor. Man kan betrakta dessa saker som en kvarleva från de tidiga serierna när Bengali låg i Asien. Personligen ser jag det som en följd av Bengalis läge på Afrikas östkust, vilket direkt gör det till en del av handelsnätverket som existerat i Indiska Oceanen sedan långt innan européerna gjorde entré. Kontakterna fanns och möjligheten att rika handelsmän och indiska prinsar sökte sig till Bengali för att upprätta egna riken är fullt möjligt.

Även faunan i Bengali är en intressant motsägelse. Dimmiga bergen är även hem till bergsvargarna vars mest berömda medlem är Devil, Den Vandrande Vålnadens trogne följeslagare. I djunglerna jagar både lejon och tigrar. Faktum är att Fantomen själv är länkad till tigern genom ett av de gamla djungelordspråken som säger att ”Fantomen har tio tigrars styrka”, vilket visar att tigrar funnits länge i Bengali. Att tigrar finns i Bengali förklaras i serierna med att de importerades av en indisk prins när han sändes i exil av sin bror. När prinsen dog och hans palats övergavs slapp tigrarna lösa och spred sig över Bengali. Vargarna i sin tur härstammar från en kull vargungar som den sjuttonde Fantomen förde med sig från USA under 1880-talet.

Jag gillar det draget hos Fantomen-tidningen. Den var medveten om sina motsägelser och istället för att bara bortförklara det med att det bara är så Fantomens hemland ser ut försöker de förklara vissa delar, såsom varför det finns tigrar och vargar i Afrika. Men varför det förekommer bergsfurstar, varav en som uppenbart är mongol, och deras ickeafrikanska utseenden förklaras mig veterligen inte i serierna.

Tills nästa gång.

//Thomas

https://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/Bengali

https://sv.wikipedia.org/wiki/Bengalen

https://en.wikipedia.org/wiki/Indian_Ocean_trade

https://en.wikipedia.org/wiki/Indian_wolf

https://sv.wikipedia.org/wiki/Bengalisk_tiger

https://fantomenindex.krats.se/what/tigrar

http://fantomen.org/index.php/laer-dig-mer/laer-dig-mer-1/tidigare-generationer/182-zoo-121

Spara

Spara

Spara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s