Pokémon GO, Agumented Reality tar över

Nu när Pokémon GO har tagit över även i Sverige

så kan det vara på tiden även för Aristokraterna att ta en närmare titt på fenomenet.

pokemon go

Så vad kan man säga initialt om detta spel? Tja, det är ju pokémon. Man går ut i världen (på riktigt denna gången) för att fånga dem alla, men istället för att i vanlig ordning strida med sina redan ägda pokémon så har man bara bollar med sig som man kastar på eventuellt litet monster som man hittar. Hur hittar man dem då? Jo, man har en karta över närområdet, som baseras på riktiga kartor, där pokémon genereras allt eftersom. Man kan använda sig av ”rökelse” (incense) för att locka till sig monster om man vill göra det lite lättare för sig om man inte kan ta sig till ett pokéstop, ett ställe där man dels kan få nya saker (pokébollar exempelvis) samt använda sig av en lure module som lockar till sig pokémon men som till skillnad från rökelse påverkar en lure alla som står vid pokéstoppet. I helhet handlar det om att fånga pokémon för att samla erfarenhetspoäng för att gå upp i level så att man kan fånga fler och mer sällsynta (samt starkare) pokémon för att sen ta och hålla pokégymmen.

pokemon-go-lured-pokestop
Pokéstop med aktiv Lure Module, spelaren har även rökelse (incense) aktiv

Pokémon GO kan vara den mest socialt drivande händelsen sedan… ja, sätt in någonting som fick folk att gå man ur huse för att delta. Oavsett hur det är så har appen installerats på 75 miljoner enheter (både iOS och Android) enligt techcrunch.com. En historisk siffra för en app och det är inte förvånande heller med tanke på att Pokémon har varit med länge och är en del av väldigt många människors barndom, så att denna nya form av Pokémon blivit omåttligt populär är inte förvånande.

Men det är inte utan problem som världens nu mest populära sysselsättning har uppträtt. Kraschande servrar, buggar i appen, fuskare och dåligt placerade pokéstops har plågat spelet (och spelare) sedan det släpptes. Särskilt illa för serververksamheten var det när Europa fick tillgång. Dock det som folk vanligen räknat till det mest olyckliga med Pokémon GO är tendensen till olyckor för folk som spelar och de som råkar ut för dessa ovaksamma människor helt uppslukade i sina smartphones att de tappat uppfattning för världen omkring dem, eller för den sakens skull de spelare  som skadar eller utsätter sig själva för fara i hopp om att fånga en sällsynt pokémon.

Det är inte bara dåligt, hur det än må se ut bland rubrikerna. Det finns solskenshistorier med, speciellt för de personer som kanske aldrig tidigare kunnat röra sig i allmänna utrymmen utan att känna sig malplacerade eller stygn av social oro. Pokémon GO har fört samman människor och öppnat upp världen utanför det egna hemmet. Det är en social och (i majoriteten) en hälsobringande tendens vi kan se av spelet. Folk är ute och går, de träffas och knyter nya vänskapsband. Den som inte kan se det goda av detta bör kanske tänka över saker och ting. På reddit finns flera trådar där folk pratar om hur samhällen där de bor i tar bort alla pokéstops, bara för att man inte tycker om spel som Pokémon.

pokemon-go-capture-pokemon-real-world-virtual
Exempel på med och utan AR-funktion

Själv tycker jag att det är ett trevligt tidsfördriv. Att ha igång appen när man är ute på en promenad gör att man alltid kan sätta ett mål för sig när man är ute, om så bara för att kläcka ett ägg man fått från ett pokéstop. Men en sak som jag inte var något vidare imponerad över är AR-funktionen. För mig är den mest onödig och drar för mycket av batteriet. De enda gångerna som man använder AR är när man antingen ska fånga en pokémon eller strida i ett gym. Att inte ha AR igång gör det lättare att både fånga och strida eftersom att skärmen inte flyttar på sig hela tiden och de virtuella animeringarna håller sig på plats, istället för att plötsligt hoppa ur vy så man måste leta efter dem.

Vi får se hur länge det håller. Nu ska jag gå en runda…

 

/ Roland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s