Suicide squad – är det en dålig film?

suicide-squad-logo-443045

Så DC springer i hälarna på Marvel i sitt försök att fånga på film det som fungerat så bra i serietidningar. Det här är alltså film nummer tre i DCs filmprojekt (med Superman – man of steel och Batman vs Superman som de två innan) och det kommer utan tvekan att påverka filmens mottagande. Man of steel var en stor besvikelse; med den regissören (Zach Snyder), den budgeten och dom skådespelarna. Batman vs Superman var en mindre besvikelse. Det var fortfarande en besvikelse men den var klart bättre och DC hade lärt av sina misstag. Suicide Squad är i sin tur snäppet bättre än Batman vs Superman så med den här utvecklingen skulle Justice Leauge faktiskt kunna bli en bra film.

Kort om storyn: Ifall du har bott under en sten så kan jag berätta att Suicide Squad handlar om hur en förgrening av den amerikanska regeringen får en idé, nämligen att samla alla superskurkar som sitter i fängelse i en militär skvadron, där ovannämnda skurkighet kan riktas emot skurkar. För de som inte läser serietidningar så är det nog mest Jokern och hans flickvän Harley Quinn som man känner igen. Annars är det DeadShot, katana, Killer Croc mfl.

Det första jag ska säga är att det här inte är en dålig film. Det är inte en bra film, det är inte en film utan hål i sin logik, det är bara inte en dålig film. Allt är påkostat. Musikbudgeten måste vara av guds nåde för innan det gått fem minuter in i filmen har jag hört tre låtar som alla torde ligga på top-tio-listan över världens dyraste låtar. Vi snackar Sympathy for the devil med Roling Stones och dess likar. Det är mycket explosioner och militärhelikoptrar. Kameraarbetet, bildbehandlingen och effekterna är i världsklass. Skådespelarna (med ett par undantag, se Cara Delevingne) är av världsklass. Det här borde vara en bättre film än vad det är.

Vad är det som är fel då? Filmen sitter inte ihop helt. Det är för många superhjältar/superskurkar. Jared Leto gör en lättglömd Joker. Filmen har svårt att hitta någon balans mellan att skurkarna ska vara onda och att de ska vara sympatiska samtidigt (även om detta görs extremt bra med superskurken DeadShot (Will Smith) Det stora uppdraget som skurkgänget är till för att lösa är väldigt diffust.

Med det sagt var det flera gånger jag skrattade åt skämten, fick sympati för en rollfigur och allmänt ville veta mer. Filmen skiner i sitt berättande av korta, parenteshistorier. Ofta är dessa parenteser korta flashbacks om en superskurks bakgrund. I dom längre historierna hålls inte samma kvalité, men det kan också vara för att internet har förstört mitt uppmärksamhetsspann.

Så är filmen värd pengarna? Jag skulle säga ja; för den som vet vem Killer Croc är… eller någon som bara vill se en hyfsad actionfilm.

Lev väl!

Klas

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s