Fantomen skatten – ett museum dolt från världen

path3832

 

Fantomen skatten

I De Djupa Skogarna ligger den av naturen och den förste Fantomen formade Dödskallegrottan, det traditionella hemmet för Fantomenätten sedan över fyra hundra år. Vägen dit går genom ett vattenfall och vaktas ständigt av det fruktade giftfolket, Bandarerna, vars förgiftade pilar dödar ögonblickligen. De allra flesta som förs till de djupa skogarna görs så försedda med ögonbindel så de inte kan finna vägen tillbaka.

Dödskallegrottan döljer många saker; Dödskalletronen där Fantomen tar emot besökare, kryptorna där tjugen Vandrande Vålnader vilar med sina fruar (Jag räknar den 17:e Fantomens tvillingsyster Julie till De Vandrande Vålnadernas skara då hon vid flera tillfällen bar dräkten istället för sin bror) och krönikerummet där varje Fantom nedtecknat sina äventyr för sina efterlevande. Men mest förunderligt bland Dödskallegrottans många hemligheter är den stora skattkammaren. Här, dolt för världens ögon (Tyvärr), finns en samling historiska skatter och unika föremål bevarade, ditförda av olika medlemmar av Fantomenätten genom historien.

Bland föremålen finns till exempel en kraftig långbåge, alltför kraftig för en vanlig man att spänna. Den fördes till Bengali av den femte Fantomen från England och sägs ha tillhört den legendariske fredlöse hjälten Lille John. En bägare, skuren ur en enda enorm diamant som ska ha tillhört härföraren Alexander den store. Denna bägare har två olika Fantomer som den ursprunglige ägaren. Den tredje Fantomen ska ha fått den av sultan Al’ina, men den ska även ha funnits i den Svart Kejsaren Jonkars ägo under den sjätte Fantomens levnad.

De mumifierade resterna efter den giftorm som ändade de Ptolomeiska faraonernas regeringstid i Egypten när Kleopatra lät sig bitas av den hellre än tas till fånga. De fördes till grottan av den sjuttonde Fantomen.

Två legendariska svärd hänger på hedersplatser på ena väggen. Det ena fördes till grottan av den andre Fantomen efter ett drömlikt äventyr i England under vilket svärdet gavs till honom av en mystisk kvinna. Svärdet sägs vara Excalibur, den legendariske kung Arthurs svärd. Det andra, Durandal, tillhörde riddar Roland, Paladin under Karl den Store och försvarare av Kejsarens eftertrupp när den stupade för morer i Pyrenéerna. Det fördes till grottan av den 13:e Fantomen. Ett annat föremål i skattkammaren som också tillskrivs den berömde riddaren är det horn han fört med sig för att varna kejsaren och kalla på hjälp. Han ska ha blåst så hårt i hornet att det sprack, men hornstöten nådde kejsaren. Den nionde Fantomen förde hornet från dess viloplats i spanska Alhambra till Dödskallegrottans Stora Skattkammare.

Bland de intressanta men kanske inte legendariska föremål som finns i skattkammaren finns en utgåva av All Story Magazine från oktober 1912, det nummer av tidningen där Tarzan of the Apes publicerades. Som jag nämnt i ett tidigare blogginlägg inspirerades den unge Edgar Rice Burroughs till sin klassiske hjälte av ett möte med Den Vandrande Vålnaden.

De äventyr där Fantomen kommer i kontakt med historiska och/eller legendariska föremål tenderar att vara mina personliga favorit berättelser. Äventyren blir ofta episka och ett sätt att utöka den värld i vilken Fantomen lever. Till exempel så är både Lille John och Kung Arthur verkliga personer i den världen. Både Arthurs sagan och legenderna om Robin Hood hör till personliga favoriter i litteraturhistorian.

Den Stora Skattkammaren är den plats efter Krönikerummet som döljer mest historier,  serieskapare kan utan problem utöka kammarens samling så med föremål som kan ge dem den öppning för ett äventyr de vill skriva. Krönikorna fungerar på samma sätt.

Men varför kallas den för Den Stora Skattkammaren? Det beror på att de även finns en mindre skattkammare, Den Lilla Skattkammaren, som innehåller en mer traditionell skatt. Föremål av monetärt värde så som guld, silver och ädla stenar som Fantomen samlat på sig från ogärningsmän och pirater under fyra hundra år. Dessa medel används dels i Fantomen kamp men även för att göra gott i världen. Till exempel fick den unge läkaren Doktor Axel en påse diamanter från Den Lilla Skattkammaren för att kunna finansiera sitt planerade Djungelsjukhus, gåvan kom sedan han hjälpt den blivande tjugoförste Fantomen till världen.

Tills nästa gång kära läsare.

//Thomas

https://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/Lista_%C3%B6ver_f%C3%B6rem%C3%A5l_i_Fantomens_stora_skattkammare

https://fantomenindex.krats.se/what/nottingham

https://fantomenindex.krats.se/what/diamantbagaren

https://fantomenindex.krats.se/what/kleopatras_orm

https://fantomenindex.krats.se/what/excalibur

https://fantomenindex.krats.se/what/durandal

http://www.phantomwiki.org/The_Horn_of_Roland

http://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/Doktor_Axel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s