Lucka 11

Julfrid även i Krig

 

aristokraternas-julkalender-lucka-11

 

Under första världskrigets första år skedde en sak som bör äras varje år vid denna tid. Vid jul 1914 blev det på många ställen längs med den långa västfronten ett tillfälligt avbrott i den hemska tillvaron i skyttegravarna. En kort och tyvärr bara tillfällig fred infann sig när man från båda sidor valde att lägga sina vapen åt sidan och istället mötas i ingenmansland, inte som fiender utan som människor. Man delade på de små saker som man hade med sig till de som man bara timmar tidigare hade varit beredd att döda.

Det finns en del bra dokumentärer som handlar om denna händelse, både längre djupgående och kortare sammanfattande. Samt finns det en fantastik filmatisering från 2005, Joyeux Noël, som jag vill säga är en av de bästa filmer som jag sett (var beredd på feels).

Men nu kanske du undrar varför jag pratar om Julfreden idag, den 11 december? Det hände sig som så att det finns nedtecknat i en krigsdagbok från denna dagen 1914, en händelse där brittiska soldater fraterniserar med tyska soldater. Britterna gav cigaretter och tyskarna gav ost. I videon under berättar Indy Neidell om Julfreden i sin serier The Great War.

För den som vill dyka ner lite djupare finns denna dokumentären – The Great War: Christmas Truce (WWI Documentary), som ger ytterligare sken på händelsen.

Julfreden är må hända en något romantiserad händelse idag, men det är ändå ett bevis för människans vilja och önskan till fred och välvilja. Därför anser jag att det är något som ska minnas, vördas och berättas för generationer som kommer. Jag lämnar er med Hymne des Fraternisés, musiken från filmen Joyeux Noël. Lyssna på den och hedra minnet av de som trotsade order (och de som sedan tog straffet) för en kort stund av fred, medmänsklighet och vänskap.

 

Frid vare med er.

/ Roland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s