Ånga och robotar i rymden

Ångdrivna robotar i rymden? Ja, varför inte?

20170604141155_1-e1496580280931.jpgDetta är åtminstone grundkonceptet indiespelet SteamWorld Heist. Jag hade det stora nöjet att få detta spel genom en Humble Bundle och det har varit en positiv upplevelse.

Spelet är ett TBS, skapat av svenska Image & Form (de har även skapat SteamWorld Dig) och släpptes första gången 10 december 2015. Du kontrollerar dina robotar in i position med hjälp av ikoner som visar eventuella extra handlingar. Vad gäller attack låter spelet dig sikta själv, något som jag tycker öppnar upp för en annan dimension av taktiskt tänkande. Karaktärerna är indelade i olika klasser som låter dem använda olika men specifika vapenklasser och med tiden ger klasspecifika förbättringar.

20170604142101_1
Styr träffcirkeln själv

20170604143211_1I grund och botten går SteamWorld Heist ut på att invadera fiendeskepp, samla deras ”swag”(vilket i huvudsak är vatten, som användas som valuta), utföra uppdrag och sedan använda fiendeskeppets flyktkapsel för att återvända till det egna skeppet. Men tro inte att det alltid är en lätt sak. Svårighetsnivån stiger med en hyfsad nivå  ju längre i spelet du kommer, samt har du inte mycket möjlighet att reparera skada under ett pågående uppdrag mer än vad ett eventuellt repair kit gör. Vissa karaktärer får en self repair abillity genom level men för de andra stackars satarna är det kits som gäller. Varje karaktär har tre platser för utrustning (vapen och hatt håller egna platser)

Upplevelse

Jag gillar spelet. Det är simpelt men utmanande. Det finns en berättelse inbakad som kommer fram mellan varven i samtal mellan karaktärer och inför att nya banor låses upp. Jag har inte spenderat många timmar men tillräckligt för att vara fast. Det är lätt att tro att man kommer dra igenom spelet på några få timmar men jag märkte ganska fort att det krävs en del från spelarens sida samt lite med att levla upp de karaktärer som man skickar ut för att hämta hem swag. Det finns nya vapen att köpa i affärer men man kan också hitta lite gottis när man spelar om banor för att samla in exp.

20170604141315_1Om man är ute efter ett lättsinnat TBS med rollspelselement och en underhållande story så kan jag rekommendera detta spelet. Trots att det har några år på nacken så håller det sig bra. Det finns en DLC för spelet ”SteamWorld Heist: The Outsiders”, har dock ingen aning om hur det är men kanske ska se på den i framtiden.

Spelet finns tillgängligt på alla dagens platformar – Nintendo 3DS, Playstation 4, Wii U, Xbox One, IOS, Playstation Vita, Microsoft Windows, Linux, Mac OS

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s